Select Page

Vuoden 2019 vihannes on punajuuri. Punajuuri on vuoden 2019 vihannes. Näiden punajuurilajikkeiden juurimukulat ovat miedompia ja makeampia kuin punajuuret eivätkä eritä punaista väriainetta (betalain). Parhaaseen perheeseen kuuluu myös sveitsin mangoldi (Beta vulgaris). Sato voidaan saavuttaa kuukauden kuluessa kylvöstä. Nuoret varret ja lehdet sopivat hyvin salaatteihin, ja lehdet ja varret voidaan myös maustaa kevyesti. Jopa herkät juurimukulat voidaan korjata kahdessa kuukaudessa.

Kasvun paikka

Aurinkoinen suurimman osan päivästä. Punajuuret olivat alun perin merenrantakasveja. Ne viihtyvät, kun lämpötila on 15–20 celsiusastetta ja ilma on kosteaa. Kasvualustalla juurikkaat ovat erittäin helppoja kasvattaa. Hiekka- tai hiekkasavi on paras kasvualusta juurikkaan viljelyyn. Sekoita lannoite pakkauksen ohjeen mukaan. Kalkkia tulee käyttää säästeliäästi, sillä liian korkea maaperän pH voi saada punajuuren kuoren kellastumaan ja muuttumaan vähemmän boori- ja mangaanipitoiseksi. pH 6-7 on ihanteellinen taso.

Kylvä suoraan avoimeen maahan.

Siemenet itävät nopeammin, jos niitä liotetaan yön yli. Kylvä siemenet toukokuussa kevyesti muokattuun maahan. Voit säilyttää punajuuria kesäkuussa, mutta vain kunnes juuret eivät ole liian suuria ja kuihtuvia. Laita siemenet 2-3 cm syvään vakoon 4-8 cm:n etäisyydellä toisistaan. Juuret kasvavat näkyvämmin, jos kylväät harvemmin. Rivivälin tulee olla 30 cm.

Käsittely kasvukauden aikana

  • Juustokankaalla voidaan peittää siemen. Tämä nopeuttaa itämistä ja estää vikoja ja kirppuja vahingoittamasta pieniä taimia.
  • Kun taimissa on kolme tai enemmän lehtiä, ohenna ne. Vaikka yhdestä siemenestä voidaan kasvattaa 2-4 taimia, yksisiemenisten lajikkeiden lehtiä ei välttämättä tarvitse leikata. Harvennus ei ole tarpeen kylvöliuskoilla. Lehtien tulee olla vielä ohennetuissa mukuloissa, koska punajuuret maistuvat parhaimmalta pieninä.
  • Vähennä rikkaruohot minimiin.
  • Kuumalla säällä vettä haalealla. Vaikka sato vaatii vain vähän kastelua kuumalla säällä, hyviä mukuloita ei muodostu liian kuivaan maahan.
  • Käytä tarvittaessa moniravinteista lannoitetta. Tavallinen punajuuren boorin puute ilmenee juurien ruskehtumisena ja ruskeina täplinä.
  • Jotta juurimukulat eivät lakastuisi, multaa niiden kaula loppukesällä.

Sadonkorjuu

Lajikkeesta ja kasvuolosuhteista riippuen kylvö voi kestää 8-10 viikkoa. Kun nitraattipitoisuudet ovat alhaisemmat, korjaa juuret aurinkoisella säällä. Juuren mukula tulee leikata varresta, mutta ei mukulan päästä.

Varastointi

Ota sitten mukulat pois maasta ja laita ne erinomaiseen varastoon, jossa ne säilyvät noin 2-5 asteessa. Mukulat säilyvät pidempään, jos ne varastoidaan hiekkaan tai puhtaaseen turpeeseen. Suuret mukulat voivat kestää 6-8 kuukautta. Mukulat voidaan viipaloida ohuiksi viipaleiksi tai keittää.

Ruoanlaitto

Tuoreet ja nuoret punajuuret kypsyvät nopeasti. Mukula vapauttaa punertavan värin keitettäessä. Kuori on poistettava ennen mukuloiden kypsentämistä. Tämä estää arvokkaita ravinteita ja väriä karkaamasta kiehuvasta vedestä.

Käyttää

Voit raastaa tuoreen punajuuren tai marinoida sen viinietikassa. Puolukka ja sitruuna ovat hyviä makupareja. Punajuuri on hyvä valinta muille juureksille, kuten sellerille, palsternakalle, piparjuurelle ja sellerille. Punajuuri sopii hyvin kiinteille yrteille, kuten rosmariinille, salvialle ja timjamille.