Superruoat ja ilmastoruoka
Peruna on valtaamassa riisiä ja pastaa entisessä paikassa ruokapöydillämme. Lajikkeita on laaja, ja annokseen sopivin valitaan vuodenajan mukaan. Voit silti kasvattaa perunoita kotona, vaikka sinulla ei olisi paljon maata. Voit kasvattaa perunoita myös ämpärissä ja maapusseissa. NASA auttaa kehittämään uusia viljelymenetelmiä ja tutkimaan perunoita. Tulevaisuuden ruoka on peruna, jonka tuotanto ei saastuta vesistöjä tai jätevesiä. Ne sopivat lähes kaikille. Se on vähän kaloreita, siinä ei ole juuri lainkaan rasvaa ja se sisältää luonnollisesti vähän kolesterolia. Se sisältää kuitenkin myös monia vitamiineja ja hivenaineita, kuten C-vitamiinia ja rautaa, sekä runsaasti flavonoideja. Parasta olisi, jos kuorisit vain perunat.
Itäminen
Itäminen nopeuttaa perunoiden kasvua ja lisää niiden satoa. Itäminen on vapaaehtoista, jos peruna istutetaan ennen touko-kesäkuuta. Se alkaa kasvaa lämpimässä maassa.
- Kylvä siemenet aurinkoiseen, viileään paikkaan, jotta ne kasvavat vihreiksi silmuiksi. Näitä versoja on vaikeampi poistaa kuin pitkäaikaisia, varastoituja versoja.
- Itämislaatikossa on vain 2-4 kerrosta perunoita, joten valoa riittää.
- Huoneenlämmössä itäminen voi kestää 2-3 viikkoa. Sinun tulee varata enemmän aikaa, jos lämpötila on alle 12-15 C.
Kasvata ja istuttaa
Lämmin maaperä on parasta. Varhainen kylvö kylmään maahan voi hidastaa kasvua.
- Laita perunat ylöspäin 10 cm syvyyteen 75 cm välein. Lisää kerros 5 cm multaa peittämään perunat.
- Kun taimi on kasvanut oikein, voit käyttää kuokkaa tai lapiota varsien multaamiseen. Multaa tulee vetää rivien väliin, kun kasvu on noin 15-20 cm korkea. Silppuaminen mahdollistaa mukuloiden tuotannon, koska liian lähellä kasvavat mukulat muuttuvat todennäköisesti vihreiksi. Multaa myöhemmin uudelleen.
- Varmista, että perunapeti pysyy kosteana koko kasvukauden ajan. Voit nopeuttaa perunoiden kasvua ja vähentää halkeamien ja perunan ruosteen mahdollisuutta.
Astia ja pussiperunat tai ämpäriperunat
Koska perunat eivät tarvitse peltoa kasvaakseen, niitä voidaan tuottaa myös pienemmässä mittakaavassa.
Kasvupussissa voi kasvattaa (esim. Kekkila ja pussi täynnä multaa ovat hyviä vaihtoehtoja. Pakkauksen viiltojen tulee kuitenkin olla riittävän kapeat, jotta valo pääsee perunoihin. Näin kasvaa ämpärissä tai missä tahansa muu kontti.
- Koska versot eivät kasva yhtä pitkäksi varjossa, on parasta valita aurinkoinen paikka kasvuastiallesi.
Maaperää tulee kaataa noin 10-15 cm astian alle. Tämän päälle laitetaan perunat. - Lisää perunan päälle saman verran maata. Kastellaan.
- Multaaminen varmistaa, että uudet mukulat eivät muutu vihreiksi versojen kasvaessa. Se on samanlainen kuin multaaminen perunassa.
- Jatka mullan lisäämistä, kunnes säiliö on täynnä.
- Kiinnitä huomiota kasteluun, sillä perunan mukuloiden laatu ja tuotanto paranevat vain, jos ne ovat oikein kosteutettuja.
Sadonkorjuu
- Kun perunat ovat riittävän suuria, voit korjata ne kesäksi.
- Varret tulee poistaa, kun kasvu hidastuu (yleensä kukinnan jälkeen). Poista varret, jos epäilet perunaruttoa (katso oireet alla).
- Sato n. 10-14 päivää varren poistamisen jälkeen.
- Anna kuivua perusteellisesti ennen varastointia ja laske lämpötilaa asteittain +4-6°C:een.
Perunarutto
Perunan lehdissä voi näkyä tummia täpliä. Se johtuu siitä, että niitä tuottavat solut kuolevat. Sairaan perunan varteen voi muodostua oksan suuntaisia tummia täpliä tai raitoja. Top lehtien ja juurien tummuminen voi olla toinen merkki. Koko varsi tummuu ja lopulta kuolee taudin edetessä.
Mukulasadon voi säästää, jos varsi poistetaan heti oireiden ilmaantumisen jälkeen. Jos tauti on levinnyt mukulaan, se voi aiheuttaa mukulan pinnalla mustuneita alueita ja mallasmätää. Nämä perunat ovat epämiellyttäviä.
Kosteat ja lämpimät olosuhteet edistävät perunaruton leviämistä. Lehtipilkkujen alapuolelle voi muodostua vaalea rihmasto, joka levittää kevyitä itiöitä maasta toiseen. Taudin leviäminen voidaan estää, jos myrkylliset kasvit tuhotaan nopeasti.