Select Page

Vihannesten viljely on paitsi mukava harrastus, myös mahdollinen tulojen lähde. Kotipuutarhuri säästää pitkän pennin kasvattamalla omat kasviksensa ruokapöytäänsä ja tavoitteellisemmin puuhaan ryhtyvä voi myydä oman maansa tuotoksia kuluttajille.

Suomen pohjoisen viileä ilmasto ei ole aivan parhaasta päästä viherpeukalon elämää ajatellen, mutta mahdollisuuksia meilläkin riittää. Jos itse kasvatetut vihannekset ovat haaveissa, voi harrastuksen aloittaa vaikkapa omalta parvekkeelta – niinkin voi päästä yllättävän pitkälle!

 

Pieniä herkkuja parvekkeella

Parvekeviljely on loistava ratkaisu oman maan herkuista haaveilevalle kaupunkilaiselle. Avoparvekkeelle sopivat hienosti esimerkiksi salaatit, yrtit ja palkokasvit. Lasitettu parveke puolestaan mahdollistaa lämmöstä nauttivien vihannesten, vaikkapa chilien, tomaattien ja kurkkujen kasvattamisen.

Parvekkeella kasvatettavien kasvien valintaan vaikuttavat parvekkeen koko, tuulisuus ja ilmansuunta. Valontarve on joillakin kasveilla toisia suurempi, mikä kannattaa ottaa omaa parvekeviljelmää suunnitellessa huomioon. Tuulensuojaa avoparvekkeella kasvaville vihanneksille saa sermien avulla tai kasvattamalla niitä minikasvihuoneissa tai läpinäkyvissä muovilaatikoissa. Kasvatuskaapit, -laatikot tai -hyllyköt voivat nekin helpottaa parvekekasvatusta.

Munakoiso, tomaatti, chili ja kesäkurpitsa ovat esimerkkejä aurinkoisella ja lämpimällä parvekkeella viihtyvistä vihanneksista, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa pinaatti ja mangoldi. Puolivarjoisalle parvekkeelle kannattaa istuttaa kasvamaan esimerkiksi kesäkurpitsaa tai rucolaa, joka pärjää hyvin myös tuulisella parvekkeella. Juureksista porkkana pärjää yleensä hyvin, jos valoa on jonkin verran. Punajuuria taas voi istuttaa varjoisalle parvekkeelle.

 

Kasvimaan antimet ilahduttavat läpi kesän

Jos viherpeukalo syyhyää ja oma piha löytyy, on oman kasvimaan perustaminen varmasti iloa tuova ratkaisu. Perustaminen alkaa maan kääntämisellä ja rikkakasvien kitkemisellä. Jotta vihannekset viihtyisivät, on maa sen jälkeen kalkittava niin, että pH on noin 6-7. Kompostimulta tai kasvuturve sekä lannoitus tekevät myös maasta otollisen kasvupaikan.
Kasvimaan suomat mahdollisuudet ovat todella kattavat. Vaikkapa hernettä, retiisiä, avomaankurkkua tai pinaattia voi kylvää. Pidemmän kasvuajan vaatimiin kasveihin sen sijaan kannattaa tehdä esikasvatus sisällä. Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, paprika ja kurpitsa.

Kukkivat kaalit ovat kasvimaan väripilkku ja todellista herkkua myös lautaselle. Ne kasvavat parhaiten hyvin kalkitussa ja lannoitetussa, kuohkeassa puutarhamaassa. Tilaa tarvitaan melko paljon, koska kaalien istutusetäisyys on 40-50 cm. Ensimmäiset kukka- ja parsakaalit ovat valmiita kerättäviksi heinäkuussa ja satokausi kestää useita eri lajikkeita kasvattamalla parhaimmillaan pitkälle syksyyn.

Monipuoliset sipulit tarjoavat satoa aina huhtikuusta loppusyksyyn, kun kasvimaalle on yhdistelty sopivasti erilaisia lajeja. Keväällä ensimmäisenä kasvattajaansa tervehtivät lumen alta paljastuvat monivuotiset pilli- ja ruohosipulit, kun taas alkukesästä on salaattisipulien vuoro. Muita suosittuja sipulilajikkeita ovat esimerkiksi suomalaisessa keittiössä kaikkein tutuin keltasipuli ja sen punainen kaveri punasipuli sekä salottisipuli, purjo ja tietenkin valkosipuli. Itse kasvatetut valkosipulit antavat ruokiin usein rutkasti voimakkaamman aromin kuin kaupasta ostetut.

 

Kasvihuone takaa hyvän sadon

Jos vihannesten kasvatukseen tahtoo panostaa oikein kunnolla, on ikioma kasvihuone seuraava askel. Kun vihannekset kasvattaa kasvihuoneessa, on niiden kasvukausi pidempi ja ne ehtivät kehittää täyteläisemmän ja runsaamman maun. Kasvihuoneessa voi kasvattaa myös sellaisia vihanneksia, jotka eivät muuten pärjäisi Suomen viileässä ympäristössä.

Useimmiten suomalaisesta kasvihuoneesta löytää kuitenkin paprikaa, kurkkua, tomaattia sekä salaatteja. Etenkin tomaattia ja kurkkua voi hyvin kasvattaa myös avomaalla, mutta kasvihuoneen tarjoama lämpö takaa varmemman menestyksen.
Kurkut ja salaatit kasvihuoneessa kasvattamalla sato on paitsi varmempi, myös kasvattajan ilona aikaisemmin kuin kasvimaalla kasvatettuna. Viileämmästä ilmasta nauttivat salaatit kypsyvät nautittaviksi jo kevään saapuessa ja herkullisia kurkkuja saa kasvihuonetta hyödyntämällä vaikkapa juhannuspöytään. Keskikesän lämmöt ovat usein liikaa salaateille, mutta syksymmällä voi kasvattaa uuden erän. Kesällä kasvatettavaa riittää muistakin vihanneksista.