Select Page

Monet suomalaiset voivat kasvattaa tomaatteja takapihallaan, parvekkeella tai terassilla. Jos haluat korjata hyvän sadon, ole varovainen poistaessasi ylimääräisiä tomaatin versoja.

Älä käytä saksia tomaattien leikkaamiseen, varkaat.

Jokaisessa runkotomaatin lehtiterässä on ylimääräinen verso tai varsi. Se poistetaan mahdollisimman pian. Laitos ei tuhlaa energiaa. Sormien taittaminen on paras tapa päästä eroon varkaasta.

Älä käytä saksia varkaiden leikkaamiseen. Kasvin sisällä on aina neula, johon harmaahome voi helposti hyökätä, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kettula.

Tomaatit kypsyvät, jos alemmat lehdet poistetaan.

Tomaattien kypsymisprosessia nopeutetaan poistamalla alemmat lehdet. Voit poistaa lehdet hitaasti, vain 1-2 kerrallaan.

Voit poistaa lehtiä kypsyvään kimppuun asti, mutta ei sen yläpuolelta. Lehdet sisältävät myös hedelmien kypsymiseen tarvittavia yhteystuotteita. Riikka Kerttula, Biolanin Riikka Kerttula, neuvoo, että lehdet tulee poistaa käsin taittamalla ne ilman saksia.

Tomaatti pystyy kypsymään lämmittämättömissä kasvihuoneissa korkeintaan viisi kukkaklusteria. Tomaatin taimi tulisi peittää viidennen kukkaklusterin lopussa. Raaka kidukset kypsyvät tällä tavalla nopeammin, kun latvan kasvattamiseen käytetty energia menetetään.

Kaksi lehteä tulee jättää päällimmäisen kukkarypän päälle peitettäessä. Sitten taimi leikataan. Riikka Kerttula neuvoo, että tomaatin taimet tulisi jättää kypsymään 2-3 erässä, jos ne kasvatetaan avoimella pellolla.

Varkaat muodostuvat nopeasti, kun olet poistanut kannen. Ne tulee poistaa säännöllisesti, jotta tomaatti voi keskittyä muiden hedelmän osien kypsymiseen.

Vihreä hedelmäliha voi säilyttää hedelmän, jos se ei ole tarpeeksi kypsä ennen pakkasia. Ne voidaan kypsyä huoneenlämmössä ilman valoa. Raaka purjo tulee laittaa paperipussiin härskiintymisen hidastamiseksi. Tomaateista tulee vähitellen syötäviä.